KTM Owners Forum banner

KTM 690 Enduro: Najlepszy dual-sport czy przereklamowany? Porozmawiajmy!

2.5K views 10 replies 10 participants last post by  ShakeyJake  
#1 ·
Hej motocykliści KTM,
Poważnie rozważam zakup KTM 690 Enduro jako mojego następnego motocykla i chciałem otworzyć tutaj dyskusję, aby poznać wasze przemyślenia na ten temat. Z tego, co czytałem, 690 Enduro wydaje się być absolutną bestią zarówno na szutrze, jak i asfalcie, ale zastanawiam się, czy dorównuje oczekiwaniom, zwłaszcza dla tych, którzy mieli okazję jeździć lub posiadać ten motocykl.
Oto kilka rzeczy, które mnie ciekawią:
  1. Wydajność w terenie: 690 Enduro jest reklamowany jako jeden z najlepszych wszechstronnych motocykli terenowych, ale jak radzi sobie w trudnym terenie - głębokim piasku, technicznych szlakach lub stromych podjazdach? Czy 690 spełnia swoje możliwości terenowe w rzeczywistych warunkach, czy też wydaje się nieco ciężki do bardziej agresywnej jazdy po szlakach?
  2. Prowadzenie na drodze: Chociaż jest zbudowany do jazdy w terenie, słyszałem również, że może sobie poradzić na drodze. Jako ktoś, kto chce jeździć po mieszance autostrad i bocznych drogach, jak się go czuje podczas dłuższych podróży lub nawet codziennych dojazdów do pracy? Czy jazda jest wystarczająco komfortowa do dłuższego użytkowania na asfalcie, czy też czujesz się cały czas na krawędzi z powodu jego terenowego charakteru?
  3. Waga i zwrotność: 690 Enduro jest nieco cięższy w porównaniu do niektórych konkurentów, zwłaszcza jak na motocykl jednocylindrowy. Jak się go czuje na technicznych odcinkach - ciasnych zakrętach, skalistych fragmentach lub gdy trzeba go podnieść po upadku? Czy wydaje się być łatwy w prowadzeniu, czy też waga staje się obciążeniem, szczególnie dla osób z mniejszym doświadczeniem lub siłą?
  4. Silnik i oddawanie mocy: Silnik w 690 jest mocny, ale słyszałem różne opinie na temat tego, jak oddaje moc - niektórzy mówią, że jest nieco nerwowy, podczas gdy inni uwielbiają surowy moment obrotowy. Jak oceniasz oddawanie mocy? Czy łatwo go kontrolować przy niskich prędkościach, czy też walczysz z przepustnicą w technicznych obszarach? Jak wypada w porównaniu z innymi motocyklami dual-sport pod względem mocy i płynności?
  5. Konserwacja i niezawodność: KTM słynie z produkcji wysokowydajnych motocykli, ale czasami odbywa się to kosztem niezawodności lub wyższych kosztów konserwacji. Jakie są Twoje doświadczenia z 690 pod względem serwisu i konserwacji? Czy napotkałeś jakieś poważne problemy, czy też był to motocykl dość bezproblemowy w długotrwałym użytkowaniu?
  6. Ulepszenia i akcesoria: Dla tych, którzy mają 690 od jakiegoś czasu, jakie ulepszenia wprowadziliście, aby poprawić komfort, osiągi lub trwałość? Szczególnie interesują mnie wszelkie modyfikacje, które poprawiają motocykl podczas dłuższych jazd, zmniejszają wagę lub zwiększają osiągi w terenie.
Podsumowując, szukam czegoś, co poradzi sobie z najtrudniejszymi szlakami, ale jednocześnie wygodnie dowiezie mnie do domu, gdy będę musiał wjechać na asfalt. Zatem, dla tych z was, którzy jeździli lub posiadali KTM 690 Enduro, czy uważacie, że jest wart inwestycji, czy też polecilibyście spojrzeć na coś innego w tej samej klasie?
Czekam na wasze przemyślenia i doświadczenia!
Na zdrowie,
Farhan

#2 ·
Z pewnością je oceniam - miałem dwa, ale starszą wersję z 2014 roku.
Kupiłem jeden, jeździłem nim przez około kilka lat, miałem krótki romans z Husky FE450, ale wróciłem do 690 na kolejne trzy lata. Sprzedałem go zaledwie kilka tygodni temu, ponieważ przeszedłem na emeryturę z jazdy w terenie.

Jestem bez talentu starym dziadem, ale i tak uznałem, że jest w porządku na tego rodzaju drogach, które bym pokonywał, niezależnie od motocykla.
Świetny na drodze i dość wygodny, ale lepiej, gdy podniosłem nieco przełożenia. Nie zauważyłem żadnej negatywności w terenie, ponieważ 64 KM (lub cokolwiek) jest wystarczające, ale nigdy nie onieśmielające, ponieważ łatwo było jeździć na przepustnicy. Ale trzymaj go w trybie pełnej mocy, ponieważ stwierdziłem, że zmiękczona moc zatrzyma się przy prędkości kropelkowej.

#3 ·
Naprawdę lubię moją 690R. Przez jakiś czas miałem 701 Enduro, które musiałem sprzedać po utracie pracy. Ostatecznie zastąpiłem ją 690 z niskim przebiegiem z '21 roku. Kilka miesięcy później działa bez zarzutu. Nigdy się nie zepsuła i chociaż jestem przeciętnym kierowcą, zabrałem ją na przejażdżki po drogach i szlakach w Anglii i Walii i spisała się dobrze. Po jeździe na dużych motocyklach adventure przez lata, wydaje mi się dość lekka. Przez jakiś czas miałem FE501 Enduro, zanim dostałem 690, i chociaż było to świetna zabawa i naprawdę lekkie, było bardziej 'wymagające' mechanicznie, a także pokonywanie kilometrów po drogach nie było najlepsze. Dla mnie 690 jest najlepszą opcją dla tego, czego oczekuję od motocykla terenowego.

#6 ·
Mam tu parę motocykli, nową 24 690 Enduro i Gen1 BMW S1000XR, dosłownie niektóre dni w lecie przeskakiwałem z jednego prosto na drugi, nawet jeżdżąc po tych samych drogach wciąż uważałem, że 690 jest niesamowicie fajny, to niskie uderzenie z zakrętów jest wyjątkowe dla mniejszego jednocylindrowca, na otwartej drodze 70/80 jest bez wysiłku i płynnie.

Jedyne modyfikacje, jakie mam w swoim, to mała osłona z przodu, którą dostałem z Amazon, która świetnie się sprawdza, i wygodne siedzenie, noszę również spodenki crossowe z wyściółką w kroku, idealne, mogę jeździć cały dzień bez problemów, bardzo podobne do mojego BMW.

Na długie podróże po otwartych drogach byłoby to jak każdy motocykl bez tempomatu byłby udręką - dlatego czekam tylko na dostawę z Mc Cruise, aby to rozwiązać!!! Z pewnością zmieni te dłuższe podróże po otwartej drodze!

Poważny offroad? Nie jestem poważnym offroaderem, ale wyszedłem z lokalnym TRF (klub offroadowy), głębokie koleiny i ekstremalnie mokro, zmagałem się bardzo na standardowych oponach z przodem bardziej niż cokolwiek innego, musiałem go upuścić 10x łatwo, łatwo podnieść, ale zmęczyłem się, ponieważ mam 50 lat i nie jestem w szczytowej formie :D Rower był jednak więcej niż zdolny, tylko trochę po cięższej stronie, jeśli planujesz go często podnosić.

Quickshift jest trochę szorstki w porównaniu do mojego BMW i konieczność ciągłego wyłączania TC po ponownym uruchomieniu to udręka, poza tym cholernie go uwielbiam!!

Zamówiłem właśnie kilka kół i opon SM, abym mógł się przełączać, ta rzecz będzie epicka na prawdziwej gumie w zakrętach na bocznych drogach!

#7 ·
Przeszedłem z excf 350 na 690, co w mojej głowie było idealnym rozwiązaniem typu wszystko w jednym - kupiłem nawet drugi zestaw kół supermoto……. Z 17-calowymi było świetnie na drodze…….ALE nawet z odpowiednimi oponami z kolcami było dla mnie po prostu za ciężkie na szlakach, więc sprzedałem go po około 6 miesiącach

#8 ·
Przyglądałem się CFMoto 450, ale wydaje się, że to motocykl w stylu adventure, prawie tak ciężki jak 990 i nie jest to prawdziwy motocykl terenowy, więc 690 jest teraz w moim zasięgu. Będę musiał go sporo obniżyć, żeby móc postawić obie stopy na ziemi.

#10 ·
Zainteresowany tym, ponieważ lubię jeździć po szlakach wapiennych w Europie, ale 990 Adv staje się teraz wyzwaniem, gdy mam 67 lat! Muszę przyznać, że mam na nim koła 17/19, co pogarsza prowadzenie/przyczepność w terenie, ale jest tak wysoki z 18/21"

Przyglądałem się CFMoto 450, ale wydaje się, że jest to motocykl w stylu adventure, prawie tak ciężki jak 990 i nie jest to prawdziwy motocykl terenowy, więc 690 jest teraz w moim zasięgu. Będę musiał go sporo obniżyć, żeby postawić obie stopy na ziemi.
Kev, mam 1,75 m wzrostu, sprzedałem 990, ponieważ był za wysoki i ciężki na szlakach, 690 jest o wiele lepszy, waga jest niska i ma płaskie siedzenie, więc można łatwo się po nim przesuwać, żeby opuścić nogę.
Widelec przez potrójne mocowania, tył nisko ustawiony, bez łącznika w moim!
Nie jestem dobrym kierowcą!, i mogę przejechać motocyklem przez większość rzeczy, które mogłem na 350,500 wcześniej. Motocykl po prostu to robi!!
Kup koncepcje siedzeń dla całodziennego komfortu.
Jedyne, z czym miałem problem, to przełożenia między 1 a 2 biegiem,
Pod górę to głównie 1, 2 szarpie za bardzo. Próbowałem różnych tyłów, przodów, ale wróciłem do standardu, to nie koniec świata, ale wolałbym 2!
👍

#11 ·
Jest tak wiele recenzji i opinii na temat 690, że zajęło mi miesiące, zanim zdecydowałem, czy sprzedać mojego WR450 i przesiąść się na ten, aby łatwiej pokonywać kilometry po drogach i korzystać z elektroniki w terenie.

Wiele osób uważa, że 690 jest za ciężki i jest to uzasadniona opinia, ale ja uważam, że jest trochę cięższy, ale to nie powstrzymuje mnie przed niczym, co robiłem wcześniej. Waga jest taka sama jak w CRF250, który ma być świetnym motocyklem... Dzięki elektronice jazda w terenie jest wręcz oszałamiająco łatwa, a dzięki terenowemu TC wystarczy otworzyć przepustnicę i pozwolić mu działać. Aby się zatrzymać, wystarczy mocno pociągnąć za hamulce i pozwolić, aby terenowy abs zrobił swoje. Jestem zdumiony, jak łatwo się nim jeździ, zrujnuje to moje umiejętności na normalnym motocyklu, ale sprawi, że przekroczę swój poziom umiejętności na tym.

Nie jest wcale agresywny ani mocny, nie uważam, że jest mocniejszy niż mój 450, ale o wiele lepiej radzi sobie z odnajdywaniem przyczepności i poruszaniem się do przodu z kontrolą.

Na drodze po prostu jeździć jak motocyklem szosowym, mam opony Maxxis Enduro i jeżdżę nim prawie jak motocyklem szosowym i terenowym bez większych kompromisów. Po prostu z przodu jest mi łatwiej przy hamowaniu, ale mogę bez problemu nadążyć.

Mam koła supermoto z niestandardowymi pierścieniami abs i adapter zacisku przedniego hamulca do większej przedniej tarczy na dni na torze i zostawiłem dni na torze za sobą, motocykl zniknął i mam teraz tylko 690 jako jednorożca. Na torze jest dość słaba na hamulcach i trochę wolna, ale nadal jest fajna i jest jednym motocyklem do wszystkiego.

QS, Blipper i sprzęgło poślizgowe sprawiają, że jest to dla mnie idealny motocykl, robi wszystko dobrze, ale nie idealnie, dlatego jako motocykl do wszystkiego jest genialny. Sprzedałem 3 motocykle i mam teraz tylko ten.